Kvinder og karriere
Fra Hanne Høy Kejser
Relateret medie
- 27 procent af IDAs medlemmer er kvinder, og 8 pct. af IDAs selvstændige medlemmer er kvinder
- Kvindelige IDA-medlemmer er 3,7 procent bagud på løn sammenlignet med mandlige IDA-medlemmer.
- Blandt IDAs privat-ansatte medlemmer tjener kvinderne i gennemsnit 2.207 kr. mindre om måneden end mændene.
- Jo højere til top, desto færre kvinder → Andelen af kvinder i bestyrelser er 19 procenter, og andelen kvinder i direktioner er 15 procent.
Disse uligheder på arbejdsmarkedet giver nogle udfordringer, som IDA sætter fokus på. Bl.a viser en prognose, at Danmark vil mangle 13.000 kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it i 2030. Hvis flere kvinder valgte STEM-vejen, vil dette kunne bidrage til at mindske manglen på højtuddannet STEM-arbejdskraft.
Debatten sætter fokus på udfordringer og løsninger til at flere kvinder vælger STEM-vejen og får de samme muligheder for karriere og løn, som mænd inden for samme branche.
Vi har opstillet et panel med forskellige baggrunde og kompetencer, som skal drøfte, hvordan mænd og kvinder reelt har de samme muligheder på arbejdsmarkedet – og derfor også ligeløn og lige muligheder for at gøre karriere.
Paneldebatten foregår således, at hver paneldebatter vil have mulighed for 5 minutters intro, og derefter vil debatten blive ledet af moderatoren, og de spørgsmål moderatoren stiller.
Debattører
Morten Thiessen – formand for Ansattes Råd i IDA
Morten Thiessen er uddannet civilingeniør i energiteknik fra Allborg Universitet og har været aktiv i IDA som parlamentariker igennem 20 år. Han har tidligere været formand for ingeniørklubben ved Aalborg Industries og formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg. En af Morten Thiessens mærkesager er flere kvinder i ledelse og bestyrelser, og at kvinder generelt har mulighed for at gøre karriere i samme grad som mænd. Morten Thiessen er desuden
Mads Eriksen – forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv
Storm er chef for forskning og uddannelse i Dansk Erhverv. Han har igennem en årrække arbejdet med køn og uddannelse. Ifølge Dansk Erhverv er det kønsskæve uddannelsesvalg medvirkende til et kønsskævt arbejdsmarked. De områder hvor vi mangler arbejdskraft, er typisk områder, hvor de tilhørende uddannelser er enten mande- eller kvindefag. Det samme kan siges om de uddannelser, som i høj grad giver adgang til direktionsgangen. På trods af at kvinder stormer fremad på uddannelserne generelt, så er de i undertal på uddannelser inden for fx økonomi og finansiering.
Christina Lundsgaard Ottesen – Mannaz - Bias-bevidst ledelse
Christina Lundsgaard Ottsen er kognitiv psykolog, specialiseret i diversitet og inkluderende ledelse. Hun har en ph.d. i tværkulturel diversitet, og gennem sin forskning i hukommelse har hun opnået indgående viden om de psykologiske mekanismer bag bias. Til daglig er Christina Lundsgaard Ottsen ansat i det internationale konsulenthus Mannaz. Her arbejder hun med strategisk ledelse af diversitet for at øge bæredygtig organisationsudvikling, bl.a. ved at mindske bias i beslutningsprocesser. Desuden underviser hun i ledelse på Copenhagen Business School.
Eva Svavars - forkvinde for Kvindeøkonomien (bestyrelsesformand)
Eva Svavars er forkvinde (bestyrelsesforkvinde) i Kvindeøkonomien og partner i kommunikationsbureauet LEAD Agency. Kvindeøkonomien er en NGO, der arbejder for økonomisk ligestilling. Det gør de via to spor: 1) Ved at bringe økonomi ind i ligestillingsdagsordenen og rejse politisk debat, og 2) Gennem aktiviteter der styrker og inspirerer den enkelte kvinde i hendes privatøkonomi.
Marie Münster – Professor ved DTU Management
Marie Münster har modtaget IDAs ligestillingspris – Agnes og Betzy-prisen 2021. Marie har bidraget til bredt at fremme ligestillingen gennem sin position som en af de få kvindelige professorer på DTU. Derudover har Marie siden 2009 været medlem af Advisory Board for DTU’s master i Bæredygtig Energi og været kursusansvarlig for flere af de største kurser på denne masteruddannelse. Marie har stået i spidsen for etableringen af afholdelsen af et årligt alumseminar på masteren, og flere end halvdelen af de ph.d.-studerende Marie har været hovedvejleder for, har været kvinder.
Gitte Hansen, P1 Debat – moderator
Gitte Hansen er journalist og er vært på P1Debat. Gitte Hansen har en bunke debatter bag sig med politikere, interesseorganisationer og det danske. Gitte har været vært og moderator i DR-studiet, folkemøder, på højskoler, Christiansborg og andre scener rundt i landet. Gitte har desuden tilrettelagt en række tv- og radioprogrammer. Gitte underviser endvidere i interviews.
- Tags
-