Avancerede førerassistentsystemer – hvordan påvirkes køreadfærd?
Fra Hanne Høy Kejser
views
Fra Hanne Høy Kejser
Avancerede førerassistentsystemer i nyere biler (ADAS) kan bl.a. give mere jævn hastighed og mere sikker afstand til forankørende bil. Men ADAS kan også øge chancen for, at bilens fører laver andre opgaver under kørslen og reducerer fokus på selve kørslen.
Avancerede førerassistentsystemer (ADAS) i nyere biler kan bl.a. bidrage til en mere jævn hastighed, mere sikker afstand til den forankørende bil, forbedret fornemmelse af den trafikale situation og færre mentale belastninger i enkelte sammenhænge. På den anden side kan ADAS øge chancen for, at bilens fører udfører sekundære opgaver under kørslen, hvorved fokus på selve kørslen reduceres.
ADAS kan også bidrage til en øget reaktionstid, eller manglende eller forkert reaktion i kritiske situationer, fordi bilens fører deltager mindre aktivt i kørslen eller har overdreven tillid til systemet. ADAS kan også føre til svækkelse af manuelle kørefærdigheder ved længere tids brug. Viden om brug af ADAS og integrerede skærme i biler er mangelfuld.
Statens vegvesen i Norge har derfor genereret og finansieret «Prosjektet ITS og føreratferd», der har været ledet af de norske virksomheder CGI og Aventi, og med Transportøkonomisk institutt (TØI) som underleverandør. Projektet har i slutningen af 2023 sendt sin rapport ud.
IDA Automotive har inviteret nogle af forskerne bag projektet til på et onlinemøde at give os en introduktion til avancerede førerassistentsystemer, og hvordan det påvirker vores køreadfærd.
Onlinemødet afholdes med indlægsholdere, der taler norsk og skandinavisk, og det tager afsæt i rapporten: ” Avanserte førerstøttesystemer og integrerte skjermer: Hvordan påvirker de føreratferd? ”, fra Transportøkonomisk institutt (TØI), december 2023.
I indlægget henvises der også til anden forskning, konkrete eksemplet og praksiserfaringer inden for emnet.
Agenda: