Hospitalet i hjemmet: Outcomes, værdier og opgaver
Fra Hanne Høy Kejser
views
Fra Hanne Høy Kejser
Traditionelt har studier af telemedicin og digitale teknologier har primært fokus på kliniske gevinster for patienter som bedre livskvalitet, blodtryk eller langtidsblodsukker. Med tiden er vi også begyndt i et vist omfang at måle på patienttilfredshed, tryghed og egenomsorgsevne. Det er vigtigt, fordi vi skal sikre at nye behandlingstilbud i patientens eget hjem er sikre og effektive. Men selvom nationale og regionale strategier peger på de digitale teknologier og øget satsning på hjemmebehandling, som løsninger på de demografiske og ressourcemæssige udfordringer, så har forskningen indtil nu kun i meget begrænset omfang undersøgt effekter af disse teknologier og indsatser på personaleforbruget.
I dette oplæg sætter jeg fokus på hvilke effekter i kan forvente af Hospital i hjemmet, behovet for også at måle effekter på personaleforbruget, og hvordan disse effekter kan måles i praksis.
Hjemlighed – når mit hjem bliver din arbejdsplads
v. Loa Teglgaard Christensen, fuldmægtig, Enhed for ældre og demens, Sundhedsstyrelsen.
Hjemmet er for de fleste et fundament for trivsel i hverdagen. Det afspejler beboerens identitet og levede liv, og forbindes af mange med at være det sted, hvor de selv kan bestemme, og hvor deres værdier og regler gælder. Når hjemmet bliver en arbejdsplads for andre, kan der opstå dilemmaer, og følelsen af hjemlighed kan blive udfordret.
Med udgangspunkt i en antropologisk analyse blandt ældre mennesker, der modtager hjemmepleje, præsenteres en række indsigter om, hvilken betydning det har for oplevelsen af hjem og hjemlighed, når hjemmet bliver en arbejdsplads for andre. Der indkredses fem områder, hvor hjemligheden særligt er på spil, og hvor der er potentiale for, at fagpersoner kan værne om og styrke følelsen af hjemlighed: Ankomsten, relationen, sanserne, beslutninger og bevægerum.