I en række årtier har lovgivning og vejledning inden for muskel- og skeletbesvær (MSB) været nærmest uændret, og samtidigt har MSB-området været en højt prioriteret del af skiftende regeringers handlingsplaner med blandt andet angivne reduktionsmål for MSB. Hvordan er status i 2025? Hvad er lykkedes, og hvad er gået mindre godt? Det ser vi på ud fra forskellige vinkler med tal og eksempler.
På mødet vil den seneste vidensopsamling inden for MSB-området desuden blive præsenteret. Afslutningsvis vil mødet debattere, om der er behov for udvikling/ændring i forhold til forebyggelse af MSB.
Program
12:30 - 12:35 Velkomst og indledning v. Jakob Christiansen, IDA Arbejdsmiljø
12:35 – 12:55 Lars Olsen, Sekretariatsleder Byggeriets Arbejdsmiljøbus
Eksempler fra praksis på at nedbringe fysiske belastninger i byggeriet
Om Arbejdsmiljøbussens arbejde med at udbrede brugen af tekniske hjælpemidler i bygge- og anlægsbranchen.
12:55 – 13:40 Jane Frølund Thomsen, cheflæge ph.d., Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Frederiksberg Hospital
Diskusprolaps, slidgigt, tennisalbue og andre belastningsrelaterede sygdomme. Et kig på udviklingen over de senere år.
Med udgangspunkt i kliniske data vil oplægget beskrive udviklingen i forekomst af sygdomme i bevægeapparatet, som har relation til og i nogle tilfælde kan forklares af arbejdet. Hvordan har udviklingen været i diagnoser? Er det de samme eksponeringer vi ser i dag som for 10 år siden? Hvilke forhold på arbejdsmarkedet driver disse forskelle?
Efterhånden som vi får nye og bedre metoder til at kortlægge eksponeringer kan vi dokumentere sammenhænge, som kan hjælpe os i prioriteringen af forebyggelsen. Oplægget vil give eksempler på dette samt pege på tendenser, der vanskeliggør forebyggelse.
14:00 – 14:45 Andreas Holtermann, Forskningschef og Sandra Schade Jacobsen, Akademisk medarbejder, NFA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Hovedbudskaberne fra den nyeste vidensopsamling om effektiv forebyggelse af MSB
Oplægget præsenterer hovedbudskaberne fra den nyeste vidensopsamling om effektiv forebyggelse af MSB. Det omfatter den seneste viden om risikofaktorer og forebyggende arbejdspladstiltag i forhold til smerter og sygefravær samt en gennemgang af, hvor der stadig mangler viden for at kunne knække MSB-kurven. Derudover præsenteres den udviklede Bio-Psyko-Sociale Forståelsesmodel for MSB i et forebyggende arbejdspladsperspektiv.
14:45 – 15:10 Inger Sandgrav, kontorchef i Arbejdstilsynets kontor for psykisk og ergonomisk arbejdsmiljø
Status for det ergonomiske arbejdsmiljø
Hvad er status på det ergonomiske arbejdsmiljø set fra Arbejdstilsynets perspektiv, og hvordan forventer Arbejdstilsynet at arbejde med området fremover?
15:10 – 15:25 Maria Bille Høeg, Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed hos Dansk Arbejdsgiverforening
DA’s perspektiver på MSB-området
15:25 – 16:00 Debat mellem mødedeltagerne og panelet
16:00 – Tak for i dag