Teknologi, der opdager "mørke" skibe og overvåger kritisk infrastruktur
Fra mije@ida.dk
views
Fra mije@ida.dk
Hvordan kan man med ny teknologi "fingerprinte" skibe, der har slukket deres transpondere og gøre det i stor skala? Det arbejder DTU på.
DTU Security arbejder på at overvåge og dermed beskytte danske farvande mod sabotage af kritisk infrastruktur ved hjælp af avanceret teknologi og databehandling. Under ledelse af seniorforsker og centerleder Henning Heiselberg, har teamet opbygget databaser over satellitbilleder af skibe og kan skelne dem fra isbjerge oa., for at hjælpe Arktisk Kommando med at overvåge Arktis fra rummet.
De samler nu billeddatabaser over skibe i DK for at kunne identificere dem a la ansigtskendelse/fingeraftryk. Denne vil også være et "forbryderkartotek" over skibe, der i perioder slukker for deres AIS-sendere, som er lovpligtige for skibe over 300 bruttoton og skibs- og fiskerskibe over 15 meter. Ved hjælp af satellitbilleder fra de europæiske Sentinel og andre satellitter, kan de så identificere såkaldte "mørke skibe" - skibe, der ikke sender deres AIS-signaler – og liste de mest suspekte.
Bliv klogere på Heiselberg og hans teams arbejde
Heiselberg og hans team har opdaget disse "mørke skibe" i danske farvande, bl.a. også nær de meget omtalte Nordstream-rørledninger, som blev sprængt i 2022, samt GPS jamming og spoofing events. Det er ikke ualmindeligt at skibe har slukket for AIS af forskellige årsager, såsom ulovligt fiskeri, dumping af olie eller kemikalier, illegal transport, overtrædelse af territorialgrænser, pirateri, militærøvelser eller simpelthen glemt at tænde transponderen.
Heiselberg og hans team sporer skibenes positioner og ruter mv., deres radar og optiske billeder, som indføres i en fingerprint-database. Databasen kan sammenholde de civile radarbilleder med billeder fra de militære satellitter og radaroplysninger fra Søværnets radar.
På dette webinar i IDA Fremtidsteknologi vil Henning Heiselberg præsentere og diskutere de anvendte teknologier.