Bioenergi til hele verden – nyt fra Danmarks repræsentanter i IEA Bioenergy, Velkomst
Fra Annette Poulsen
Relateret medie
Hvordan kan bioenergi forme fremtidens grønne omstilling – både i Danmark og globalt?
Den 22. januar inviterer vi til en temadag, hvor Danmarks repræsentanter i IEA Bioenergy præsenterer de nyeste resultater og perspektiver fra både dansk og internationalt samarbejde. Fra pyrolyse og biogas til biobrændstoffer og bioraffinering sætter vi fokus på globale strømninger og løsninger, der kan udnytte biomasse effektivt og med lave emissioner.
Kom og hør, hvordan internationale erfaringer og samarbejde inspirerer Danmarks grønne omstilling.
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) støtter dansk deltagelse i IEA Bioenergy, et teknologisamarbejde for udveksling af viden og erfaringer samt forskning og udvikling indenfor brugen af biomasse til energi.
Danmark er repræsenteret i syv netværk, der fokuserer på forbrænding, hydrotermiske processer, biogas, biobrændstoffer til transport, bioraffinering, biobaserede forsyningskæder samt klima og bæredygtighed.
Formålet med IEA Bioenergy er at sikre, at biomassen udnyttes så effektivt som muligt med så lave emissioner som muligt samt på områder, hvor biomassen bedst spiller sammen med andre vedvarende energikilder. Populært sagt er det håbet, at landene ved at lære af hinanden kan undgå at gentage fejl, der allerede er begået.
På dagen præsenterer de danske repræsentanter fra hvert netværk (såkaldte tasks) resultater og perspektiver fra de seneste 3 års arbejde i og med IEA Bioenergy.
Program
10.10-10.35 How bioenergy contributes to a sustainable future, Dina Bacovsky, BEST - Bioenergy and Sustainable Technologies, former IEA Bioenergy Chair
Bioenergy is an important element in addressing climate change, securing energy supply, and providing income through regional biomass-supply chains. It is also versatile, providing power, heat, cooling, transport biofuels, and intermediate bioenergy carriers, such as renewable gas. Benefits of bioenergy reach beyond providing energy and substituting fossil fuels to e.g. waste sanitation. The wide portfolio of bioenergy technologies and applications is being addressed by IEA Bioenergy.
10.35-11.00 Danmark og IEA Bioenergy, Jan Engelbreckt Bünger, Energistyrelsen
11.00-11.30 Task 32, Biomass Combustion, Morten Tony Hansen, Ea Energianalyse
Task 32 arbejder med biomasseforbrænding i alle størrelser – fra brændeovne til de største kraftværker. Morten vil bl.a. fokusere på den imponerende udvikling, automatiserede biomassefyrede anlæg har gennemgået samt på konsekvenser af at installere CCS/CCU på et stort dansk flisfyret kraftvarmeværk.
11.30-12.00 Task 34, Direct Thermochemical Liquefaction, Daniele Castello, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, AAU Energi
Task 34 arbejder med pyrolyse og hydrotermiske processer med henblik på at fremstille flydende biobrændsler.
12.00-13.00 Frokost
13.00-13.30 Task 37, Energy from Biogas, Kurt Hjort-Gregersen
Formålet med Task 37 er at arbejde med og undersøge udfordringer relateret til den økonomiske og miljømæssige bæredygtighed af produktion og anvendelse af biogas.
13.30-14.00 Task 39, Biofuels to Decarbonize Transport, Sune Tjalfe Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
Task 39 arbejder med flydende biobrændstoffer til transport og deres rolle i at reducere drivhusgasudledninger. Sune vil bl.a. præsentere, hvordan danske fremskridt inden for pyrolyse og biogas har skabt international interesse, samt give en opdatering på både de internationale strømninger indenfor Sustainable Aviation Fuels (SAF) og marine biobrændsler.
14.00-14.30 Task 40, Deployment of Biobased Value Chains, Sara Shapiro-Bengtsen, Ea Energianalyse
Task 40 har til formål at undersøge betingelserne for at implementere biobaserede værdikæder under hensyntagen til langsigtede klima- og bæredygtighedskrav. Vi fokuserer på rollen for bioenergi og for biobaserede biprodukter med højværdi inden for en fremtidig kulstoføkonomi. Saras præsentation vil udforske implementering af bioenergi med kulstofopsamling og -lagring (BECCS) samt bioenergi med kulstofopsamling og -udnyttelse (BECCU) i Danmark. Præsentationen vil diskutere Danmarks ambition om at blive et CO2-lagringshub for Europa, og eksempler på dansk BECCS-implementering vil blive præsenteret.
14.30-15.00 Task 45, Climate and Sustainability Effects of Bioenergy within the broader Bioeconomy, Niclas Scott Bentsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Task 45 arbejder med analyse og dokumentation af hvordan anvendelsen af biomasse til energi påvirker klimaet og andre aspekter af bæredygtighed. På dagen præsenteres resultater fra studier af bioenergi med kulstoffangst og lagring (BECCS) eller udnyttelse til forskellige produkter (BECCU).
15.00-15.10 Kort opsamling og afrunding
Arrangører: IDA Grøn Teknologi, Københavns Universitet og Ea Energianalyse i samarbejde med IDA Energi.
- Tags
-