Distribueret ledelse i praksis – ledelse i organisatorisk ingenmandsland
Fra mije@ida.dk
Relateret medie
Distribueret ledelse er en ledelsesform, hvor personer på forskellige niveauer i en organisation samarbejder om ledelse – noget som ikke altid er lige nemt. Få indblik i, hvordan du som leder kan arbejde med distribueret ledelse i praksis.
Vi kender det sikkert fra egen organisation. De kaldes for koordinatorer, projektledere, faglige fyrtårne eller lignende betegnelser. Fællesnævneren er, at de fungerer ledende ved at udøve indflydelse på sidestillede kollegaers ”gøren og laden” i forbindelse med opgaveløsningen.
Når du som formel leder gør brug af sådanne ressourcepersoner, så taler vi om, at du praktiserer distribueret ledelse. Med en slet skjult reference til en gammel Bølle Bob-sang kan man sige, at der er risiko for, at medarbejdere i hybrid-roller står med oplevelsen af at være ’både-og og hverken enten-eller’, hvis ikke forventningerne til deres roller er klart defineret.
Altså at de oplever, at de hverken er ledere eller medarbejdere – men noget midt imellem i et organisatorisk ingenmandsland, hvor de står med et ben i hver lejr uden at vide, hvordan de skal prioritere, hvad de konkret har mandat til, og hvornår det henholdsvis er dem selv eller den formelle leder, der skal ”på banen”.
Både-og-rollens dilemmaer kan for eksempel vise sig i den dobbelte loyalitet, som sådanne medarbejdere kan føle, at de skal udvise. På den ene side vil de gerne være loyale over for de ledelsesstrategiske beslutninger og den økonomiske kalkule, men omvendt vil de også gerne være lydhøre over for kollegaernes arbejdsbelastning og opgaveløsningens faglige kvalitet. Og hvad vægter så tungest i sådan en situation?
På dette online møde vil vi søge at blive klogere på distribueret ledelse i praksis og forstå, hvad denne ledelsesform kan og blive klogere på, hvordan den bidrager til værdiskabelse, koordinering og samarbejde i organisationen. IDA lederforum Hovedstaden har inviteret ledelsesrådgiver Christian Nyvang Qvick til på et onlinemøde at give os en introduktion til distribueret ledelse i praksis, og hvordan du selv kommer i gang med denne ledelsesform i egen organisation eller bliver en bedre til at deltage i denne ledelsesform ved at blive mere skarp på dets muligheder og begrænsninger.
Onlinemødet tager afsæt i bogen: ”Distribueret ledelse i den offentlige sektor”, der er udgivet i maj 2020 ved DJØF Forlag. Bogen er skrevet af Anne Mette Kjeldsen, Christian Nyvang Qvick, Thomas Jønsson og Lotte Bøgh Andersen. I indlægget henvises der også til anden litteratur og viden om emnet.
- 17:00-17:05: Introduktion ved Christian – onlinemødes forløb og tema.
- 17:05-17:50: Distribueret ledelse: Hvad handler denne ledelsesform om, hvorfor skal I interessere jer for den, og hvilke opmærksomhedspunkter, skal man som leder og medarbejder have blik for? Ved Christian.
- 17:50-18:05: Break out med refleksioner brug af distribueret ledelse i egen organisation set i sammenhæng med indlæg. Hvad virker – hvad virker ikke. Efterfulgt at chat-spørgsmål og svar fra Christian.
- 18:05-18:15: Dialog om perspektiverne i distribueret ledelse, opbakning, forankring og implementering. Ved Christian.
- 18.15-18:40: Hvordan kommer du i gang med at praktisere distribueret ledelse? Ved Christian.
- 18.40-18:50: Hvad har inspireret dig? Dialog med Christian.
- 18:50-19:00: Opsamling på arbejdet med brug af distribueret ledelse som ledelsesform - hvis du vil vide mere og afrunding.
- 19:00: Tak for i dag.
- Tags
-