En fodgængervenlig by. Sikre, trygge og tilgængelige byrum, velkomst
Relateret medie
Debatmødet sætter fokus på fodgængernes behov for sikkerhed og tryghed – og diskuterer hvordan byplanlægning og trafikregulering kan skabe bedre byliv for alle.
I vores byrum fylder biler, cykler og parkering de fleste steder mere end nogensinde.
Reklameskærme, udeserveringer og byinventar tager plads, mens fodgængerne – de mest sårbare og miljøvenlige trafikanter – bliver klemt. Fortovene er ofte smalle, og skæve fliser, glat belægning og kantstene øger risikoen for faldulykker.
Moderator - Lárus Ágústsson, IDA Trafik og Byplan
Velkomst og introduktion – får fodgængernes sikkerhed og tryghed nok opmærksomhed i byplanlægning og trafikregulering i Danmark? Steffen Rasmussen, formand for Tænketanken Trafiksikkerhed
Hvordan arbejder man med fodgængeres behov for sikkerhed og tryghed i en kommune? Morten Skou Nicolaisen, afdelingsingeniør, Aarhus Kommune
Data er nødvendige for at forbedre fodgængernes sikkerhed og tryghed. Harry Lahrmann, lektor, Trafikforskningsgruppen, Aalborg Universitet
Hvordan oplever ældre fodgængere sikkerheden i byen og trafikken. Marlene Rishøj Cordes, Ældre Sagen
Den fodgængervenlige by - planlægning for fodgængere og planstrategiske overvejelser omkring arealdisponering til forskellige transportformer. Niels Stange, projektchef, Sweco
Diskussion i plenum
Debatmødets formål og baggrund
Forskning viser, at byrum designet til gående tiltrækker flere mennesker, skaber interaktion og stimulerer lokaløkonomien. Hvis vi vil skabe byer, der er grønne, inkluderende og socialt bæredygtige, skal vi tænke fodgængerne ind fra begyndelsen. Biler og cykler har en vigtig rolle, men den må ikke overskygge fodgængernes behov.
Forestil jer en fodgænger, der forsøger at krydse en vej uden ordentlig overgang, hvor biler og cykler suser forbi i tæt trafik. Tænk på en ældre person, der navigerer gennem smalle fortove og glatte brosten, mens udeserveringer, reklameskærme og parkerede cykler og løbehjul optager pladsen. For mange bliver gåturen gennem byen ubehagelig og risikofyldt.
Risikoen er konkret. Sygehusene registrerer hvert år ca. 15.000 faldulykker på offentlige veje og stier. Disse ulykker indgår ikke i den officielle ulykkesstatistik, der baserer sig på politiets data. Derfor mister kommunerne vigtig viden, der kunne gøre byrummet mere sikkert og trygt.
Det gør ikke bare hverdagen vanskelig – den reducerer fodgængernes frihed til at bruge byrummet. Hvis vi prioriterer biler og cykler over fodgængere, mister vi et væsentligt perspektiv i bylivet.
Vi har en enestående mulighed for at rette op på dette og skabe byer, der passer på de gående. Ved at gøre fortovene bredere, sikre overgange og forbedre belysning kan vi skabe tryghed og invitere til liv og fællesskab i byen. Tiden er inde til at gøre fodgængernes behov synlige og tage dem alvorligt i planlægningen.
Diskussion i plenum
Debatmødet skal bidrage til at udvikle ideer og foreslå konkrete ændringer og løsninger. Gennem
debatoplæg og diskussion i plenum vil vi stille følgende spørgsmål:
Hvordan skaber vi mere sikre rammer for fodgængere i de eksisterende byrum?Hvilke fysiske ændringer på fortove, krydsningspunkter, opholdszoner, belysning mv. kan umiddelbart skabe større sikkerhed, tryghed og komfort for fodgængere?Hvordan kan vi sikre, at fodgængeres faldulykker bliver registreret og adresseret og anvendt i kommunernes arbejde for at forbedre trafiksikkerheden?Hvordan kan vi i planlægningen sikre, at fodgængernes behov bliver vægtet lige så højt som biler, cykler og kommercielle interesser?Hvordan kan vi styrke fodgængernes rolle i byens samlede mobilitets- og bæredygtighedsstrategier?
Mødet arrangeres i samarbejde med Tænketanken Trafiksikkerhed og IDA Trafik og Byplan. Mødet indgår som et led i en række fagtekniske møder i IDA.
- Tags
-