Kina har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation fra et udviklingsland til et globalt foregangsland for grøn omstilling. Energistyrelsen har gennem sit partnerskabsprogram bidraget til denne proces. Ikke mindst det langvarige engagement har været med til at skabe succes for partnerskabet. IDA Global Development sætter med dette debatmøde kritisk fokus på erfaringerne fra partnerskabet.
Kinas udvikling har været drevet af en kombination af politiske beslutninger, teknologiske fremskridt og økonomisk vækst, der har gjort Kina til en central aktør i kampen mod klimaforandringer. Som et foregangsland for grøn omstilling står Kina over for store udfordringer.
Kinas udviklingshistorie er præget af en hurtig industrialisering og økonomisk vækst siden 1978, da landet indførte sine reform- og åbningspolitikker. Denne vækst har dog haft alvorlige konsekvenser for miljøet, med forurening og ressourceforbrug i stor skala.
Trods tidligere modstand mod at reducere CO2-udledninger har Kina i de seneste år vist politisk vilje til at tackle klimaforandringerne. Landet har forpligtet sig til et mål om kulstofneutralitet inden 2060 og en stigning i anvendelse af vedvarende energi. Selvom Kina har investeret meget i vedvarende energi, fylder fossile brændstoffer stadig langt det meste i Kinas energiregnskab.
Program
17:00 Velkomst ved IDA Global Development
17:10 Kaare Sandholt, myndighedsrådgiver for ledende klimatænketank i Kina
17:40 Jørgen Delman, professor emeritus, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet
18:30 Julia Kirch Kirkegaard, markeds- og teknologisociologi, forsker i værdikonflikter om vedvarende energi og energiomstillingen
19:00 Plenumdiskussion
20:00 Arrangementet slutter
Dette er fra mødet "Energipartnerskabet med Kina".
Kina har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation fra udviklingsland til globalt foregangsland for grøn omstilling. Energistyrelsens partnerskab har bidraget til denne proces. IDA Global Development sætter her et kritisk fokus på erfaringerne.