Er ultraforarbejdede fødevarer det nye junkfood?
Relateret medie
Det kan være noget af en jungle at finde rundt i kostråd, sundhedsanbefalinger og fødevaretrends, og nu taler vi så om ultraforarbejdede fødevarer! Hvad er nu det?
I den senere tid, er der skrevet en del i medierne, at ultraforarbejde fødevarer kan være årsagen til den massive vægtforøgelse, i befolkningen, som ses i rigtig mange lande og kan kan kædes sammen med en række sundhedsproblematikker, herunder kræft. Samtidig er mange af de madvarer vi smider i vores indkøbskurv, ikke helt nemme at gennemskue, om de er ultraforarbejdede eller ej.
Men hvad er op og ned i debatten, og hvordan stiller det os som forbrugere?
Vi har inviteret tre eksperter til at gøre os meget klogere på emnet.
På webinaret stiller vi spørgsmål som:
- Hvad er ultraforarbejdet mad?
- Hvad viser forskningen?
- Hvilken effekt har ultraforarbejdede fødevarer på vores krop og sundhed?
- Hvorfor er der ikke mere kontrol med de store virksomheder, der markedsfører deres produkter som sunde, selvom de faktisk er ultraforarbejdede?
- Hvordan genkender man som almindelig forbruger de problematiske produkter, når de umiddelbart kan se sunde ud?
Vi får besøg af disse tre eksperter, der vil hjælpe os med at finde svar på spørgsmålene:
Anne Tjønneland, Professor og Senior Scientist, Kræftens Bekæmpelse
Anne er uddannet læge i 1983, Ph.D i ernæringsepidemiologi i 1992 og Dr.med. i 2008 i Risikofaktorer for brystkræft ved Københavns Universitet.
Seniorforsker og Forskningsleder for befolkningsundersøgelsen ’Kost, kræft og helbred’, som har indsamlet kost- og livsstilsdata samt biologisk materiale på mere end 100.000 danskere, som er fulgt i mere en 30 år. Arbejder på Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse.
Professor i ’kost, livsstil og forebyggelse af kræftsygdomme’ ved Institut for Folkesundhed, Københavns Universitet.
Forfatter eller medforfatter på mere end 1400 videnskabelige artikler om kost, livsstil, gener og andre markører for risikoen for kroniske sygdomme. I 2024 ranked som den mest citerede danske kvindelige forsker, og #50 i verden af Research.com at https://research.com/scientists-rankings/best-female-scientists.
Anne Louise Dannesboe Nielsen, Institutleder, Department of Food Science, Aarhus Universitet
Anne Louise Dannesboe Nielsen har en MSc i ingeniørvidenskab (kemi) og en PhD fra Aalborg Universitet.
Hun er engageret i at reducere fødevareproduktionens miljøpåvirkning ved at finde innovative løsninger, såsom upcycling af restressourcer og brug af insekter som proteinkilde. Anne Louise og hendes team arbejder også på at forbedre smag, tekstur og næringsværdi af plantebaserede produkter for at gøre dem mere attraktive for forbrugerne. Hendes vision er at bidrage til en grønnere fremtid ved at udvikle fødevarer, der både er bæredygtige og næringsrige.
Kristin Evensen, Læge og sundhedsinfluencer
Mere information om Kristin følger.
Vært: Anne-Cathrine Jensen, Creative Communications Manager, IDA
Det er ikke tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.
- Tags
-