Erfaringer fra luftfart med Safety II
Fra Hanne Høy Kejser
Relateret medie
Tom Laursen: Erfaringer fra luftfart med Safety II
Inden for ledelse anses lægges ubetinget vægt på at sikre læring af uønskede hændelser, at identificere deres årsager og forebygge gentagelse.Men sikkerhedsind-satser gennem såkaldt kausalforebyggelse leder ofte ikke til de ønskede resultater. I præsentationen beskriver jeg som udgangspunkt en hændelse, hvor et et computerproblem førte til tab af størstedelen af den information, som flyveledelsen bruger til at opretholde sikker og effektiv afvikling af luftfarten. Ved denne alvorlige hændelse søgte operatørerne at kompensere for den manglende information fra deres computersystem, medens det tekniske personale genstartede systemet. Alligevel gentog problemet sig endnu to gange i løbet af dagen, medens operatørerne igen kunne kompensere for manglende information. Organisa¬tionen undersøgte hændelsen og fokuserede på tekniske problemer. Læren fra hændelsen resul¬terede i nye tjeklister, nye og strengere procedurer, herunder opfordring til staben om endnu større agtpågivenhed. Jeg sammenligner en traditionel tilgang til sikkerhed, som er forankret i konceptet om at opnå kontrol (Safety I), med en anden tilgang, hvor uønskede hændelser eller problemer ses som delvist normale, og hvor disse problemer kan håndteres anderledes (Safety II).
Tom Laursen er flyveleder og træningsspecialist hos GATE Aviation Training. Tom har samtidig med sit virke som flyveleder over 20 års erfaring med human factors og sikkerhedsarbejde. Han har en MA fra Linköpings Universitet i menneskelige faktorer og systemsk sikkerhed og kombinerer sin teoretiske viden med praktisk erfaring inden for luftfart.
Eksperterne:
- Thomas Koester, cand.psych og specialist i human factors
- Tom Laursen, flyveleder og træningsspecialist hos GATE Aviation Training
- Bettina Ravnborg Thude, PhD og forsker, Region Syddanmark
- Frans Brandt Kristensen, MPM, PhD, er cheflæge og forskningsleder, Region Syddanmark
Disse tilgange bygger på en vis grad af overmod – idéen om, at enhver måde, hvorpå tingene kan gå galt, kan forudses, og at undersøgelser af fejl og ulykker er den centrale kilde til at forbedre sikkerheden. Som en væsentlig korrektion og supplement til denne tilgang (Safety I) er der i de senere år udviklet metoder, der fokuserer på det, der går godt i det daglige arbejde (Safety II). Med andre ord, man kan ikke lære at udføre sikkerhedskritiske og komplekse opgaver, hvis man udelukkende fokuserer på fejl og hvad der mislykkes; man må undersøge den variationen i hvordan operatører lykkes under både normale og kritiske situationer.
- Tags
-