Hovedstadsområdets udvikling har haft et solidt plangrundlag de sidste 75 år, men den markedsdominerede økonomi har også påvirket dette grundlag, og kommunerne arbejder i konkurrencestatens navn med deres egne projekter, som ikke nødvendigvis indgår i den fælles planlægning.
Derfor kan nye ideer måske skabe det nødvendige momentum og derfor gennemfører Arkitektforeningen i København frem til januar 2025 en åben idékonkurrence ”Fingerplan 2.0”, der skal tilvejebringe en ny planvision for Storkøbenhavn og regionen.
Klimakrise, omlægning af energiforsyning, ændrede familie- og boformer samt de seneste års eksplosive byudvikling gør det nødvendigt at skabe nye rammer for en bæredygtig fysisk planlægning i hovedstadsområdet. Hvilken betydning kan en ny vision få, og hvordan kan der skabes politisk momentum for en regional planlægning.
Ved Holger Bisgaard, tidligere planchef i Københavns kommune, ekstern lektor på Det kgl. Akademi og med i arbejdet for Fingerplan 2.0.
Dette er fra mødet "Bæredygtig udvikling i Hovedstaden - er et kursskifte på vej?"
Byudviklingen i hovedstadsområdet står over for et radikalt paradigmeskifte. Kommunerne skal leve op til Paris-aftalen, respektere de planetære grænser og i øvrigt huske på verdensmålene.