Fra ”læring af fejl” til ”læring af succes”
Fra Hanne Høy Kejser
Relateret medie
Indlæg på: Sikkerhedsstyring med fokus på hvad der lykkes: Erfaringer fra offshore, luftfart og sundhedsvæsen
Thomas Koester: Fra ”læring af fejl” til ”læring af succes”
Offshore drilling har som industri i årtier beskæftiget sig med sikkerhed reaktivt i form af analyser af ting, som er gået galt, og proaktivt i form af risikovurderinger forud for et job. Denne måde at arbejde på er under opbrud præget af de nyere begreber og tendenser inden for human factors og sikkerhedsforskning, hvor sikkerhed i højere grad betragtes som tilstedeværelsen af en kapacitet end alene fraværet af uheld, og hvor man ikke blot ønsker at lære af fejl (Safety-I) men også af succesfuldt udført arbejde med de variationer, som det indebærer (Safety-II).Præsentationen inkluderer eksempler på, hvordan en offshore drilling-virksomhed arbejder med Safety-II samt kombinationen af Safety-I og II. Både for så vidt angår mindset og kompetencer (skillset) hos medarbejderne og for så vidt angår anvendelsen af konkrete redskaber (toolset) i den operationelle dagligdag.
Thomas Koester er cand.psych og specialist i human factors med udstrakt erfaring (+20 år) fra forskellige industrier: Maritim transport, olie & gas, jernbaner, hospitaler, vejtrafik, byggeri og infrastruktur, kontrolrum, produktudvikling og design, medicinsk udstyr m.m. Thomas har skrevet flere bøger, bl.a. ”Human Factors in the Maritime Domain” og ”Terminology Work in Maritime Human Factors”
Eksperterne:
- Thomas Koester, cand.psych og specialist i human factors
- Tom Laursen, flyveleder og træningsspecialist hos GATE Aviation Training
- Bettina Ravnborg Thude, PhD og forsker, Region Syddanmark
- Frans Brandt Kristensen, MPM, PhD, er cheflæge og forskningsleder, Region Syddanmark
Disse tilgange bygger på en vis grad af overmod – idéen om, at enhver måde, hvorpå tingene kan gå galt, kan forudses, og at undersøgelser af fejl og ulykker er den centrale kilde til at forbedre sikkerheden. Som en væsentlig korrektion og supplement til denne tilgang (Safety I) er der i de senere år udviklet metoder, der fokuserer på det, der går godt i det daglige arbejde (Safety II). Med andre ord, man kan ikke lære at udføre sikkerhedskritiske og komplekse opgaver, hvis man udelukkende fokuserer på fejl og hvad der mislykkes; man må undersøge den variationen i hvordan operatører lykkes under både normale og kritiske situationer.
- Tags
-