Automatisering i flycockpits og på skibsbroer: Udfordringer og muligheder
Fra Hanne Høy Kejser
Relateret medie
Moderne automatisering stiller store krav til piloter og brobesætninger. Automatisering overtager ensartede, repetitive og trættende opgaver, og operatørerne skal ikke kun monitorere men kunne gribe ind i komplekse situationer.
For næsten 4 årtier siden udkom artiklen med titlen ”The Ironies of Automation”. Den ironi, som den unge forfatter (Lisanne Bainbridge) pegede på, er at jo mere avanceret det automatiske system er, jo mere afgørende er operatørens indsats, når automationen pludselig ikke slår til.
Artiklen, som ofte er citeret og anvendt i udvikling og forskning om operatørindsats og teknologi (HMI - Human Machine Interaction), var ikke mindst inspireret af Jens Rasmussen arbejde på Forskningsanlæg Risø.
Siden artiklens fremkomst er ironien kun vokset. Automatisering er blevet endnu mere avanceret og har bl.a. langt mere signal- og datakapacitet end tidligere, men kravene til piloter og broofficerer evne til at bevare situationsforståelse og håndtere komplekse, og uforudsete situationer er høje og måske stigende.
PROGRAM
- Automatisering i luftfart / Nicolai Bondo Rasmussen, Luftkaptajn, Head of Training, SunClass Airlines- Automatisering på skibsbroen / Øssur Jarleivson Hilduberg, Undersøgelseschef, Havarikommissionen
- Diskussion
Automatisering i luftfart
v/Nicolai Bondo Rasmussen, Luftkaptajn, Head of Training, SunClass Airlines
Det moderne cockpit er i dag langt fra de cockpits, der blev udstyret for bare 30-40 år siden. Det stiller helt nye krav til piloterne og deres kompetencer for sikkert at kunne
flyve og navigere. Nye generationer af fly tilbyder nye automatiseret løsninger til at afhjælpe problematikker med design, procedurer eller nye krav til trafikafvikling. Hver generation forsøger at lave et mere sikkert, effektivt og bedre ydende fly. Men kompleksiteten skal forstås af piloterne for at kunne højne sikkerhed og effektivitet. Desværre opleves det, at nye generationer af fly ikke højner sikkerheden i deres første år. Piloterne skal trænes og briefes for at kende til systemerne. Til tider opleves det, at systemerne vanskeliggør piloternes arbejdsgange og forståelse - eller I værste fald er årsag til fatale hændelser. Den moderne pilot står overfor nye udfordringer, og deres træning må derfor også nytænkes.
Automatisering på skibsbroen
v/Øssur Jarleivson Hilduberg, Undersøgelseschef, Havarikommissionen
Ulykkesrapporter om navigationsulykker har adskillige gange påpeget, at automatiserede navigationssystemer har bidraget til skibes grundstødning, men forklarer ikke, hvordan udstyret bidraget til sikker navigation. Der er dog en tiltagende erkendelse af, at skibes navigatører og skibes navigationsudstyr udgør en samlet enhed, som ikke kan adskilles. Sømandsskab eller mangel på samme er så at sige blevet indbygget i navigationsudstyret. Havarikommissionen vil præsentere erfaringer med automatisering af skibes navigation. Hvordan er navigations-sikkerheden blevet forbedret, og hvilke nye udfordringer er opstået?
Seminaret er arrangeret i samarbejde med SimTrans
Billedkilder: P Sharma og Natasha Heap
- Tags
-