v/Henning Boje Andersen, IDA Risk, DSKS Forskning & SimTrans
Sikkerhedsstyring med fokus på, hvad der lykkes: Offshore, luftfart og sundhedsvæsen
Sikkerhedsstyring med fokus på hvad der lykkes: Erfaringer fra offshore, luftfart og sundhedsvæsen
På seminaret beretter eksperter fra luftfart, offshore/søfart og sundhedssektoren om erfaringer med Safety II-inspirerede tilgange, og der vil være god lejlighed til at sammenligne på tværs af sektorer og stille spørgsmål.
Eksperterne:
- Thomas Koester, cand.psych og specialist i human factors
- Tom Laursen, flyveleder og træningsspecialist hos GATE Aviation Training
- Bettina Ravnborg Thude, PhD og forsker, Region Syddanmark
- Frans Brandt Kristensen, MPM, PhD, er cheflæge og forskningsleder, Region Syddanmark
Traditionelle tilgange til risikostyring i sikkerhedskritiske sektorer som luftfart, offshore, søfart og sundhedssektoren har vist sig at være utilstrækkelige. Fokus har primært været på at etablere præventive barrierer og arbejdsprocedurer samt at drage læring fra ulykker og nærved-hændelser.
Disse tilgange bygger på en vis grad af overmod – idéen om, at enhver måde, hvorpå tingene kan gå galt, kan forudses, og at undersøgelser af fejl og ulykker er den centrale kilde til at forbedre sikkerheden. Som en væsentlig korrektion og supplement til denne tilgang (Safety I) er der i de senere år udviklet metoder, der fokuserer på det, der går godt i det daglige arbejde (Safety II). Med andre ord, man kan ikke lære at udføre sikkerhedskritiske og komplekse opgaver, hvis man udelukkende fokuserer på fejl og hvad der mislykkes; man må undersøge den variationen i hvordan operatører lykkes under både normale og kritiske situationer.